Przepis i sposób przygotowania na: Pazur Tygrysa
2,5 szklanki mleka,
3 żółtka,
2 łyzki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki maki pszennej,
1 pełna szklanka cukru,
30 dag margaryny,
200 g kokosu,
1 szklanka mleka,
4 paczki herbatników,
gotowa masa krówkowa mała puszka,
spirytus do smaku.
Na ciasto: w garnku połączyć margarynę, kakao, cukier, dodać 6 łyżek wody, zagotować i ostudzić. Do zimnej masy dodac dżem i mięszając mikserem dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, wymięszać delikatnie z ciastem. Wylać do formy 25 na 36 i piec 50 min w temp.p. 180 st. Ostudzone przekroić na dwa blaty. Na krem:2 szklanki mleka zagotować, w pół szklanki roztrzepać żółtka, mąki i wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Do kokosu ugotować 1 szklankę mleka i zalać wrzącym kokos w naczyniu.Poczekać, aż oba budynie wystygną. Rozkręcić margarynę do białości i dodawać po kolei budynie, na koniec dodać spirytus wg swojego smaku. Na dno blaszki położyć dolny płat ciasta, można go nasączyć ponczem cytrynowym. Rozłożyć czwartą część kremu, warstwa herbatników, znów krem, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, krem, herbatniki, krem i górny płat ciasta, ponownie nasączyć. Polać polewą czekoladową.