Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z wątróbek drobiowych

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słodkiej śmietanki 30 % 80 ml
tymianek 1 szczypta
jajko 1 szt
gałka muszkatołowa 1 szczypta
mleko 100 ml
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
boczek 100 gram
kajzerka 1 czerstwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 (ziołowa)
wątróbka drobiowa 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wątróbek drobiowych

Kroki postępowania

1
Wątróbkę myjemy .

Roztrzepujemy jajka ze śmietanką i doprawiamy przyprawami i wkładamy w to wątróbkę (200 gram ), zostawiamy na 30 minut.

Bułkę namaczamy w mleku .

Boczek pokroić i podsmażyć razem z wątróbką (200 gram) koło 15 minut.

Ostudzić i zmielić i dodać namoczoną wątróbkę ze śmietany .

Dodajemy odciśniętą bułkę
Krok 1 - Pasztet z wątróbek drobiowych foto
2
Mieszamy i przekładamy do formy prostokątnej wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Pasztet z wątróbek drobiowych foto
3
Podajemy na zimno.
Krok 3 - Pasztet z wątróbek drobiowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 28.01.2014 17:54
Ja robiłam pierwszy raz i wyszło więc polecam :)
Olga_SK 28.01.2014 11:50
Ciekawy pomysł - muszę wypróbować, bo wątróbkę uwielbiam, ale w formie pasztetu jeszcze nie próbowałam :)
gosia56 28.01.2014 09:47
na pewno pyszny pasztet
Magula 28.01.2014 08:39
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak