Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wątróbka
15 dag. -
mięso wieprzowe
35 dag. -
mieso cielęce
35 dag. -
bułka czerstwa
- - -
cebula
2 sztuki -
grzyby suszone
5 sztuk -
seler
10 dag. -
jajko
3 sztuki -
tłuszcz
- - -
sól
- do smaku -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
- do smaku -
Ziele angielskie mielone Prymat
- do smaku -
przyprawa kucharek
- do smaku -
majeranek
- do smaku -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki -
Pieprz czarny mielony Prymat
- do smaku -
boczek
30 dag. -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
- do smaku
Przepis i sposób przygotowania PASZTET Z MIĘSA
Pod koniec duszenia dodać liść laurowy, gałkę muszkatołową, rozdrobnioną bułkę, ziele angielskie. Dodać również sparzoną wrzątkiem wątróbkę, poddusić. Mięso z wątróbką, warzywami i przyprawami ostudzić i zemleć przez maszynkę.
Do zmielonej masy dodać jajka, sól, pieprz, majeranek i pozostałe przyprawy do smaku.
Pasztet przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy, naczynie wstawić do większego z wrzącą wodą, potem do gorącego piekarnika i piec ok. godzinę czasu.
SMACZNEGO !!!
Komentarze (1)