PASZTET Z MIĘSA

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka

    15 dag.
  • mięso wieprzowe

    35 dag.
  • mieso cielęce

    35 dag.
  • bułka czerstwa

    - -
  • cebula

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    5 sztuk
  • seler

    10 dag.
  • jajka

    3 sztuki
  • tłuszcz

    - -
  • sól

    - do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    - do smaku
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    - do smaku
  • przyprawa kucharek

    - do smaku
  • majeranek

    - do smaku
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - do smaku
  • boczek

    30 dag.
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    - do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę, selera oczyścić, posiekać. Mięso (bez wątróbki) umyć i pokroić na kawałki. Na tłuszczu podsmażyć warzywa z mięsem i grzybami dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać liść laurowy, gałkę muszkatołową, rozdrobnioną bułkę, ziele angielskie. Dodać również sparzoną wrzątkiem wątróbkę, poddusić. Mięso z wątróbką, warzywami i przyprawami ostudzić i zemleć przez maszynkę.
Do zmielonej masy dodać jajka, sól, pieprz, majeranek i pozostałe przyprawy do smaku.
Pasztet przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy, naczynie wstawić do większego z wrzącą wodą, potem do gorącego piekarnika i piec ok. godzinę czasu.

SMACZNEGO !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rybciia 24.02.2013 15:06
brzmi smacznie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat