Pasztet z grzybów leśnych

Pasztet z grzybów leśnych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    1 kg
  • marchew

    1 sztuka
  • seler

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • masło

    10 dag
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • płatki owsiane

    1/2 szklanki
  • bułka tarta

    1/2 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • przyprawy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Świeże maślaki oczyścić i obgotować w osolonej wodzie, dokładnie odcedzić i odważyć 1 kg.
Masło stopić i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce z grubymi oczkami marchew oraz seler po kilku minutach dodać grzyby, posiekany czosnek, doprawić do smaku 1/4 łyżeczki tymianku i sola z pieprzem czarnym do smaku. Grzyby dusić na małym ogniu około 15 minut często mieszając po tym czasie wyłączyć gaz i przestudzić grzyby.
Śmietanę, jajka oraz bułkę tartą z płatkami dodać do przestudzonych grzybów, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić ma być na pikantnie.
Formę do keksa 25 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całą masę pasztetową, wyrównać.
Piec w temp. 170 st około 60-65 minut po upieczeniu wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iziona

28.09.2017 20:04
Polecam zrobić bo grzybów w lesie pod dostatkiem :)

Bożena Matuszczyk

28.09.2017 12:07
Podrzuć proszę kawałek tego pysznego pasztetu;)

jejkuchnia

27.09.2017 19:12
Ale cudowny! Chętnie bym zjadła. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat