Pasztet świąteczny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    35 dag
  • kakrówka

    35 dag
  • piersi z kurczaka

    30 dag
  • boczek

    15 dag
  • wątróbka

    25 dag
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • seler

    1 szt
  • por

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    4 szt
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Ziele angielskie mielone Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól

  • grzyby suszone

    5 dag
  • bułka

    1 namoczona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso(bez wątróbki) i boczek zagotować, zszumować, dodać warzywa i odgotowane grzyby.
Gotować do miękkości. Na 15 minut przed końcem dodać wątróbkę.
Po ugotowaniu odcedzić, zmielić 6 razy w maszynce wraz z dwoma cebulami i namoczoną bułką.
Wymieszać z 4 żółtkami i przyprawami.
Dodać pianę z białek, dokładnie wymieszać.
W długiej keksówce układamy we wzorek paseczki słoniny i wlewamy pasztet.
Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Fiffi 11.07.2012 22:17
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat