Pasztet drobiowy ze śliwką

Pasztet drobiowy ze śliwką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczaki z podrobami

    2 szt ok.2,5-3 kg
  • jeśli są bez dokupic wątróbkę

    300-400 g
  • włoszczyzna

  • śliwki suszone

    5-6 szt
  • sól do smaku

  • cebula

    2 szt
  • masło do smażenia

  • czosnek

    1-2 ząbki
  • jajka

    2 szt
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet drobiowy ze śliwką foto
1.Kurczaki podzielić na mniejsze cześci, włożyć do dużego garnka, dodać serca i żołądki, włoszczyznę, cebulę opalić na ogniem, całość zalać zimną wodą i gotować na malutkim ogniu jak na rosół, pod koniec posolić;
2.Wątróbke oczyścić, osuszyć. Drugą cebulę pokroić w piórka; Na patelni roztopić 2 łyżki masła dodać cebulkę,czosnek chwile podsmażyć poczym dodać wątróbke i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia;
Krok 2 - Pasztet drobiowy ze śliwką foto
3.Ugotowane mięso z kurczaka* wyjąć z rosołu i wystudzić, po czym obrać z kości. Mięso i skóry zostawić, kości wyrzucić. Czerstwą bułkę zalać rosołem i odstawić na pół godziny do namokniecia; Sliwki zalać gorącą wodą i również odstawić do namoknięca;
4. Mięso, żołądki,serca, wątróbke z cebulą, namoczoną bułkę, kawałek selera, jedną pietruszkę i marchewkę z rosołu, przepuścić razem 2 razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach;
5.Do masy mięsnej dodać 2 żółtka ( białek nie wyrzucać), tłuszcz z zebrany z rosołu,doprawić solą i pieprzem do smaku, wyrobić najlepiej reką podlewając odrobiną rosołu na puszystą masę.
6.Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno; Dodać do masy pasztetowej i delikatnie wymieszać;

*Rady/uwagi: jeśli drób miał mięso bardzo suche, tak jak np. kury wychowane na wsi u gospodarza, wtedy dokręcić jeszcze 100-200 g boczku
Krok 3 - Pasztet drobiowy ze śliwką foto
7.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę masy pasztetowej, śliwki osuszyć i ułożyć na środku rząd z owoców, przykryć resztą masy pasztetowej. Piec 50-60 minut w 180 stopniach.Przed podaniem dokładnie schłodzić;
Krok 4 - Pasztet drobiowy ze śliwką foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Malgorzata549

10.07.2015 09:53
pyszności :)

magduś83

20.06.2014 14:15
jejku poproszę kawałek wygląda tak apetycznie

Ada-Gaba

23.04.2014 14:03
apetyczny pasztet, domowy najsmaczniejszy

Bernadeta1

07.04.2014 19:49
bardzo lubię taki pasztet

Kuchenka

25.02.2014 18:02
apetyczny jest i w dodatku domowy:)

sylwunia

08.02.2014 20:48
świetnie pasuje ta sliwka w środku pasztetu

gosia56

06.01.2014 11:03
super pasztet

elka72

02.01.2014 11:16
Pychotka :)

Mniam

02.01.2014 09:08
Narobiłaś mi smaka z tym pasztetem.

Edith85

02.01.2014 08:02
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat