Paszteciki ze szpinakiem i serem feta

Paszteciki ze szpinakiem i serem feta

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Drożdżowe paszteciki z wyrazistym nadzieniem szpinakowo-serowym świetnie smakują na ciepło i na zimno.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • drożdże suche

    7 gramów
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżki
  • masło 82%

    100 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • żółtka

    3 sztuki
  • białko

    1 sztuka

Na farsz:

  • szpinak mrożony

    300 gramów
  • ser feta

    120 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • tarta bułka

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty
  • olej rzepakowy do smażenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Farsz:
Czosnek przecisnąć przez praskę i krótko podsmażyć na oleju. Zamrożony szpinak dołożyć do czosnku i dusić do całkowitego rozmrożenia. Do szpinaku dodać pokrojoną w kostkę fetę i smażyć całość przez kilka minut, często mieszając. Na koniec dodać bułkę tartą i doprawić farsz solą oraz pieprzem.

Ciasto:
Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże wymieszać z przesianą mąką, solą i cukrem, a następnie dodać ciepłe mleko oraz żółtka i ponownie, dokładnie wymieszać. Wlać przestudzone masło i mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta, na ok. 60-90 minut. Po upływie tego czasu zamieszać ciasto, wyłożyć je na stolnicę obficie posypaną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm i pokroić na trzy pasy, wzdłuż dłuższego brzegu.

Na każdy pas nałożyć wystudzony farsz, zostawiając nieco odstępu od krawędzi. Jeden z dłuższych brzegów każdego pasa posmarować lekko rozmieszanym białkiem. Złożyć pasy wzdłuż dłuższych brzegów, zawijając jeden brzeg na drugi i pociąć uzyskane roladki na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Po lekkim wyrośnięciu posmarować paszteciki białkiem, i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

18.11.2018 23:34
PASZTECIKI w moich smakach, z barszczykiem rewelacja.

Basiliana

20.11.2018 21:23
Dziękuję:) To prawda, do barszczu będą świetnie pasować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat