Paszteciki dyniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    60 dkg
  • korpus z kury

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżka
  • jajka

    1 szt
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czubrica czerwona

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paszteciki dyniowe foto
Dynię oskrobać ze skóry i pokroić na kawałki.
Korpusy zalać wodą, posolić i ugotować. Obrać mięso z kości.
Krok 2 - Paszteciki dyniowe foto
Dynię udusić na parze albo obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. W przypadku duszenia na wodzie uważać, żeby nie nasiąkła bardzo wodą.
Krok 3 - Paszteciki dyniowe foto
Zmiksować razem dynię z mięsem z korpusów. Dodać jajko i czosnek pokrojony w plasterki.
Krok 4 - Paszteciki dyniowe foto
Dosypać bułkę tartą i przyprawy a następnie ponownie zmiksować.
Krok 5 - Paszteciki dyniowe foto
Spróbować zmiksowana masę i jeśli trzeba jeszcze doprawić a następnie przełożyć do natłuszczonych aluminiowych foremek.

Piec ok 25-30 minut w temperaturze ca 160 stopni.
Można podawać na ciepło i na zimno, najlepiej z dodatkiem pasty paprykowej typu lutenica. Dekorować np. bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joannasz3190 28.10.2015 13:30
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat