Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

passatelli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parmezan starty 6 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: passatelli

Passatelli pochodzą z kuchni włoskiej,z regionu Emilia-Romagna. To rodzaj klusków z bułki tartej i parmezanu gotowanych w czystym rosole. Ich przygotowanie jest proste choć trzeba sobie przy okazji ubrudzić ręce.
Starty ser, bułkę, mąkę wymieszać w misce. Dodać lekko rozbite jajka, doprawić najlepiej świeżo startą gałką muszkatałową, pieprzem i ewentualnie solą. W razie konieczności gdyby ciasto było zbyt rzadkie dosypać jeszcze bułki. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mielenia. Surowe kluski będą nieco posklejane,ale powinny się porozdzielać w trakcie gotowania. Kluski wrzucamy na wrzący rosół, gotujemy kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 23.12.2013 22:05
super przepis
Dorota37 12.11.2013 19:46
tez nie jadłam jeszcze takich klusek, fajny przepis
aniagdz 12.11.2013 19:39
nie znał wcześniej takich klusek:) kradnę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak