Paryki faszerowane od Hamrocyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka żółta

    10 szt.
  • ryż

    2 woreczki
  • łopatka bez kości

    1/2 kg
  • bulion

    1/2 litra
  • pieprz

  • sól

  • papryka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paryki faszerowane od Hamrocyka foto
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Opłukać w zimnej wodzie ,odcedzić , przełożyć do miski , pozostawić do wystygnięcia.
Łopatkę opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić w maszynce do mięsa.
Paprykę umyć, osuszyć ,wyjąć środek nasienny wycinając od góry otwór , tak by nie uszkodzić pozostałej papryki , ponownie opłukać , by pozbyć się pestek.
Krok 2 - Paryki faszerowane od Hamrocyka foto
Do ryżu dodać mięso i jajko , przyprawić do smaku solą , pieprzem i papryką wedle uznania, wymieszać i farszem nadziać papryki.
Krok 3 - Paryki faszerowane od Hamrocyka foto
Do szerokiego garnka poukładać pionowo papryki , zalać je bulionem.Gotować pod przykryciem do momentu aż papryki będą miękkie.
Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 13.11.2013 00:11
uwielbiam faszerowaną paprykę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat