Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki zapiekane w cieście

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
mleko 3/4 szklanka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 10 dag
Nadzienie:
parówki 7 sztuk
pieczarki 30 dag
ser żółty 15 dag
cebula 1/2 sztuka
masło 1 łyżeczka
sól, pieprz
kukurydza kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki zapiekane w cieście

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną mąki, gdy zaczyn podwoi swą objętość łączymy go z mąką wymieszaną z solą, cukrem, jajkiem, ciepłym mlekiem.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Rozwałkujemy, wykrawamy prostokąty.
Na każdym kawałku ciasta układamy po plasterku sera żółtego.
Krok 1 - Parówki zapiekane w cieście foto
2
Na cieście układamy po połowie parówki, łyżeczce pieczarek (wcześniej posiekanych i podsmażonych z cebulką na maśle), po 1 łyżeczce kukurydzy.
Krok 2 - Parówki zapiekane w cieście foto
3
Zawijamy parówki w ciasto i przekładamy na blaszkę.
Krok 3 - Parówki zapiekane w cieście foto
4
Tak przygotowane parówki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 25 minut.
Krok 4 - Parówki zapiekane w cieście foto
5
Smaczengo!
Krok 5 - Parówki zapiekane w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaprysiek 08.03.2014 14:53
Super pomysł, lepsze niż hot-dogi, mimo, że więcej pracy.
gosia561 15.12.2013 17:39
super bułka
smerfna_chatka 15.12.2013 16:30
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak