Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parmigiana

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory krojone z puszki 700 gr
cebula 1 szt
mozarella 150 gr
parmezan starty 100 gr
bakłażan
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Parmigiana

Bakłażany pokroić na cienkie plasterki,opruszyć solą,układać warstwami w dużym sitku,przykryć ciężkim naczyniem,np. wypełnionym wodą i odczekać min.30 minut, tak by puściły sok.Następnie bakłażany opłukać i zgrilować.
Sos pomidorowy: cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać pomidory,łyżeczkę soli i dusić na małym ogniu około 20 minut. Gdy sos jest gotowy można przystąpić do układania warst w foremce. Zaczynamy od 2 łyżek sosu pomidorowego, następnie warstwa bakłażanów,kilka łyżek sosu pomidorowego,posypać obficie parmezanem,położyć 2 plasterki mozzarelli. Znów układamy warstwę bakłażanów,sosu i serów i tak aż do wykończenia składników.Całość zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni -40 minut. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 17.11.2013 00:34
zdrowo i smacznie :)
erym 09.11.2013 17:19
wygląda pysznie brawo
Alex_M 09.10.2013 08:52
to musi być pyszne!!
krystyna330 06.10.2013 09:35
jakie proste a prezentuje sie znakomicie!
Łukasz15 02.08.2013 19:56
Przepysznie wygląda
Katarzyna59 04.07.2013 09:07
bardzo smaczne
Ela15 10.05.2013 07:19
pyszny przepis
ONY_za_kare 30.04.2013 17:13
coś wartego wypróbowania :) zabieram :)
paulina2157 28.04.2013 14:43
pysznie podane.
Ola1984 26.04.2013 08:20
Pyszny przepis :) Warzywom mówię TAK :)
Justyna Jussstiii 12.03.2013 14:38
świetnie wygląda
Agnieszka-87-25 25.02.2013 08:58
przyciąga już samym wyglądem
Renataj 21.02.2013 22:43
Ciekawy pomysł wart wypróbowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak