Paprykowa sałatka

Paprykowa sałatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna, zdrowa, lekka sałatka z papryki na słodko-kwaśno, taką sałatkę mąż lubi w słoiku zabrać do pracy, do tego np. bułka z serkiem topionym i jest dla męża dobry lunch..........SMACZNEGO!!!

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • papryka czerwona

    6 sztuk
  • sól himalajska

    1 łyżka
  • cebula cukrowa

    1 sztuka
  • oliwa czosnkowa

    1 łyżka
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    0.5 łyżeczki
  • ocet winny czerwony

    2 łyżeczki
  • koperek świeży

    0.5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki czerwone słodkie oczyścić z pestek, miąższu, opłukać, pokroić w drobną kostkę do większej miski, wsypać sól, dobrze wymieszać i zostawić na 30-40 minut na blacie kuchennym, z dwa razy wymieszać - później już nie soli się sałatki.

Paprykę wylać na durszlak aby odciekła solanka, papryka jest miękka i dobrze smakuje w sałatce.

Cebulę obrać i drobno pokroić do miski, wsypać cukier, pieprz mielony, wlać olej i oliwę, ocet winny i dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru.

Wsypać paprykę z durszlaka, posiekany koperek, wymieszać, porcję sałatki nałożyć do słoika 0,5 litra, zakręcić i jest gotowa sałatka na wynos na lunch do pracy męża.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat