Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowa sałatka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszna, zdrowa, lekka sałatka z papryki na słodko-kwaśno, taką sałatkę mąż lubi w słoiku zabrać do pracy, do tego np. bułka z serkiem topionym i jest dla męża dobry lunch..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

papryka czerwona 6 sztuk
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżka
cebula cukrowa 1 sztuka
oliwa czosnkowa 1 łyżka
olej słonecznikowy 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku 0.5 łyżeczki
ocet winny czerwony 2 łyżeczki
koperek świeży 0.5 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowa sałatka

Papryki czerwone słodkie oczyścić z pestek, miąższu, opłukać, pokroić w drobną kostkę do większej miski, wsypać sól, dobrze wymieszać i zostawić na 30-40 minut na blacie kuchennym, z dwa razy wymieszać - później już nie soli się sałatki.

Paprykę wylać na durszlak aby odciekła solanka, papryka jest miękka i dobrze smakuje w sałatce.

Cebulę obrać i drobno pokroić do miski, wsypać cukier, pieprz mielony, wlać olej i oliwę, ocet winny i dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru.

Wsypać paprykę z durszlaka, posiekany koperek, wymieszać, porcję sałatki nałożyć do słoika 0,5 litra, zakręcić i jest gotowa sałatka na wynos na lunch do pracy męża.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak