Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka 3 sztuki
mięso mielone wołowo-wieprzowe 300 gram
cebula biała 1 duża
czosnek 3 ząbki
olej do smażenia 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
ogórek konserwowy 3 duże
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
ryż 1 torebka

Porada

Dobrze jest kupić papryki różnokolorowe, zwłaszcza jeśli mamy dzieci, chętniej zjedzą jeśli będą mogły wybrać kolor. Można też użyć brązowego ryżu.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana

Kroki postępowania

1
Od papryk odcinamy końcówki z ogonkami i wydrążamy papryki z gniazd nasiennych.
Krok 1 - Papryka faszerowana foto
2
Czosnek siekamy drobno i rumienimy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i szklimy ze szczyptą soli. Ryż gotujemy według przepisu. Ogórek kiszony kroimy na małe kwadraciki i dodajemy . Gdy ryż się ugotuje, dodajemy go do sosu, doprawiamy pieprzem i solą a także ziołami prowansalskimi. Smażymy kilka minut mieszając.
Krok 2 - Papryka faszerowana foto
3
Napełniamy farszem wydrążone papryki. Nakrywamy odciętymi 'kapeluszami' i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy gorące.
Krok 3 - Papryka faszerowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 20.11.2015 13:16
też lubię :))
Wacław 20.11.2015 09:56
pyszności ,moje smaki :-)
Renata9 20.11.2015 07:46
Smaczne jedzonko :-)
Maridka19 20.11.2015 07:44
Bardzo dobra propozycja :)
Motorek 20.11.2015 07:22
Bardzo dobra
Dorota76 20.11.2015 07:17
super, takie to lubię
Krzysztof15 20.11.2015 06:22
pyszna papryczka
Franciszek 20.11.2015 00:07
dobry pomysł
Kasnaj 19.11.2015 23:04
bardzo lubię
Marta1986 19.11.2015 21:43
pysności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak