Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki

papryka żółta 5-6 szt
kasza gryczana 1 saszetka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
woda 1 litr
grzyby leśne 30 dkg
cebula 1 szt

zaczepka:

śmietana 18 proc 100 ml
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana

Kroki postępowania

1
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu ,posolić.
Krok 1 - Papryka faszerowana foto
2
Osączyć z wody ,wystudzić ,wyjąć z saszetki.
Krok 2 - Papryka faszerowana foto
3
Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę
Krok 3 - Papryka faszerowana foto
4
Grzyby obgotować ,mogą być pieczarki lub inne leśne świeże czy mrożone,dodać do cebuli i dusić .
Krok 4 - Papryka faszerowana foto
5
Do kaszy dodać grzyby , wymieszać ,przyprawić pieprzem ,solą.Przygotować
paprykę,umyć ,usunąć pestki ,górę z ogonkiem odkroić i zostawić.
Napełnić paprykę przygotowanym farszem i przykryć przykryć odkrojoną częścią papryki z ogonkiem.Paprykę ułożyć w garnku , zalać wodą, dodać kostkė rosołową,posolić .
Krok 5 - Papryka faszerowana foto
6
Dusić aż papryka zmięknie.
Krok 6 - Papryka faszerowana foto
7
Przygotować zaczepkę z mąki i śmietany i zagęścić całość, przyprawić,podawać jako samodzielne danie.Polać uzyskanym sosem w czasie duszenia.
Krok 7 - Papryka faszerowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 05.06.2015 22:08
Lubię faszerowaną paprykę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak