Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska z żurawiną

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
cukier 1/2 szkl
żółtko jajek 6 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 20 dag
białko 8 szt
cukier puder 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól 2 szczypty
masa kremowa
mleko 500 ml
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyzki
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 4 łyżki
masło 20 dag
DODATKOWO:
dżem porzeczkowy 450 g
płatki migdałowe 12 dag
żurawina 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska z żurawiną

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.
Krok 1 - Pani Walewska z żurawiną foto
2
Ubijamy dwie bezy - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej
Krok 2 - Pani Walewska z żurawiną foto
3
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować. Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki.
Krok 3 - Pani Walewska z żurawiną foto
4
Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę). Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.
Krok 4 - Pani Walewska z żurawiną foto
5
Placki ostudzić. Przygotowujemy krem 250 ml mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka i mąką - zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Składamy ciasto: ostudzone placki przełożyć masą kremową.
Krok 5 - Pani Walewska z żurawiną foto
6
Górny placek to ten z żurawiną.
Krok 6 - Pani Walewska z żurawiną foto
7
Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Krok 7 - Pani Walewska z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 09.02.2014 22:17
ale ładne!;)
krokus 07.02.2014 18:21
dodaje do moje księgi ciasto wygląda mega pysznie, na pewno wypróbuję
as28 06.02.2014 15:18
fajne ciasto
Kuchenka 24.01.2014 07:22
przepyszne ciacho!!!
Christopher 20.01.2014 01:15
Lubię Panią i Panią Walewską też.
Czyki 19.01.2014 21:48
Rewelacja:)
Rysia 19.01.2014 19:52
Pyszne ciasto.
monisia1977 19.01.2014 12:57
super ciacho
Renata9 19.01.2014 12:20
pyszne ciacho
Romanowka 19.01.2014 11:55
prezentuje się rewelacyjnie, robię się głodna :)
w mojej kuchni 19.01.2014 11:25
smacznie sie prezentuje
Jadwiga/Jaga85 19.01.2014 11:23
Super ciasto!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak