Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z jeżynami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

PAMPUCHY

mąka pszenna 3 szkl
mleko 1 szkl
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 25 g
jajko 1 szt
olej rzepakowy 2 łyżki
sól 1 szczypta

SOS JEŻYNOWY

jeżyny 400 g
cukier trzcinowy 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Wkład do gotowania na parze należy posmarować olejem, aby się do niego nie przykleiły. Nie mogą też dotykać wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z jeżynami

Kroki postępowania

1
Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem, rozmącone jajkiem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pampuchy z jeżynami foto
2
Po tym, jak ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części.
Krok 2 - Pampuchy z jeżynami foto
3
W każdej części umieścić po parę jeżyn i uformować kulkę. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.Gotować na parze 10 min pod przykrywką.
Krok 3 - Pampuchy z jeżynami foto
4
W między czasie umieścić jeżyny w garnuszku, wsypać cukier i na małym ogniu podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Nie należy ich często mieszać, najlepiej potrząsając garnkiem, wtedy owoce się nie rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku i wlać do jeżyn. Zamieszać i zagotować. Sos powinien być nadal płynny, ale zawiesisty.
Krok 4 - Pampuchy z jeżynami foto
5
Gotowym sosem polewać gorące pampuchy. Smacznego :)
Krok 5 - Pampuchy z jeżynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 10.12.2016 13:16
palce lizac
Edita 14.10.2016 09:26
super uwielbiam
Klausia 03.09.2016 19:34
Pyszne danie
Róża1 31.08.2016 22:19
bardzo apetyczny obiadek :-)
MAR3STA 31.08.2016 21:30
Pyszny obiad
Urszula Świeca 31.08.2016 20:46
Z jeżynami nie robiłam.))
Bernadeta1 31.08.2016 18:59
bardzo lubię kluski na parze z owocowym sosem
Ewa Wojtaszko 31.08.2016 16:56
babcia robiła najlepsze :) miło powspominać
Wiesława1 31.08.2016 16:15
Smaki z dzieciństwa
jagoda5913 31.08.2016 13:48
super ,też takie robię
Aleksandra/Olcia 31.08.2016 13:39
ale bym zjadła porcyjkę
Futka 31.08.2016 13:32
Cudowne i niezwykle smakowite pampuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak