Pampuchy z jeżynami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

PAMPUCHY

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    25 g
  • jajko

    1 szt
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

SOS JEŻYNOWY

  • jeżyny

    400 g
  • cukier trzcinowy

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pampuchy z jeżynami foto
Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem, rozmącone jajkiem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pampuchy z jeżynami foto
Po tym, jak ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części.
Krok 3 - Pampuchy z jeżynami foto
W każdej części umieścić po parę jeżyn i uformować kulkę. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.Gotować na parze 10 min pod przykrywką.
Krok 4 - Pampuchy z jeżynami foto
W między czasie umieścić jeżyny w garnuszku, wsypać cukier i na małym ogniu podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Nie należy ich często mieszać, najlepiej potrząsając garnkiem, wtedy owoce się nie rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku i wlać do jeżyn. Zamieszać i zagotować. Sos powinien być nadal płynny, ale zawiesisty.
Krok 5 - Pampuchy z jeżynami foto
Gotowym sosem polewać gorące pampuchy. Smacznego :)
Mniam
Wkład do gotowania na parze należy posmarować olejem, aby się do niego nie przykleiły. Nie mogą też dotykać wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 10.12.2016 13:16
palce lizac
Edita 14.10.2016 09:26
super uwielbiam
Klausia 03.09.2016 19:34
Pyszne danie
Róża1 31.08.2016 22:19
bardzo apetyczny obiadek :-)
MAR3STA 31.08.2016 21:30
Pyszny obiad
Urszula Świeca 31.08.2016 20:46
Z jeżynami nie robiłam.))
Bernadeta1 31.08.2016 18:59
bardzo lubię kluski na parze z owocowym sosem
Ewa Wojtaszko 31.08.2016 16:56
babcia robiła najlepsze :) miło powspominać
Wiesława1 31.08.2016 16:15
Smaki z dzieciństwa
jagoda5913 31.08.2016 13:48
super ,też takie robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat