Paluchy ziemniaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    20 dag
  • ziemniaki

    1,5 kg
  • jajka

    2 sztuki
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • natka pietruszki

    1/3 pęczka
  • liście selera

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz prymat do smaku

  • olej do smażenia

  • bułka tarta

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczypiorek oraz natkę pietruszki posiekać.
Ziemniaki obrać, ugotować.
Następnie zmielić w maszynce. Włożyć do miski, dodać mąkę, dwa jajka, siekany szczypiorek, siekaną natkę pietruszki, siekane liście selera. Wyrobić masę ziemniaczaną.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać dokładnie. Formować grube paluchy, obtoczyć w bułce tartej.
Rozgrzać olej, włożyć paluchy.Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 31.08.2012 06:54
super te paluchy wymyśliłas
Betka 27.08.2012 12:25
fajne i bardzo łatwe, chyba je dzisiaj zrobię;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat