Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
20 dag -
ziemniaki
1,5 kg -
jajko
2 sztuki -
szczypiorek
1/2 pęczka -
natka pietruszki
1/3 pęczka -
liście selera
1 łyżka -
sól do smaku
-
pieprz prymat do smaku
-
olej do smażenia
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
10 dag
Przepis i sposób przygotowania Paluchy ziemniaczane
Ziemniaki obrać, ugotować.
Następnie zmielić w maszynce. Włożyć do miski, dodać mąkę, dwa jajka, siekany szczypiorek, siekaną natkę pietruszki, siekane liście selera. Wyrobić masę ziemniaczaną.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać dokładnie. Formować grube paluchy, obtoczyć w bułce tartej.
Rozgrzać olej, włożyć paluchy.Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się