paluchy

paluchy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • drożdże

    4 dag.
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    do podsypania
  • masło

    do posmarowania blachy
  • kminek

    do posypania
  • parówki

    8 sztuk
  • kukurydza konserwowa

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania paluchy

Kroki postępowania

Krok 1 - paluchy foto
Drożdże pokruszyć rozpuścić w letnim mleku z cukrem.Dodać do mąki pszennej wymieszanej z solą.Dodać jajka i olej.Zagnieść ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie odchodziło od ręki.Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Następnie stolnicę posypać mąką.Rozwałkować ciasto.Wyciąć prostokąty (trochę dłuższe niż parówki).Położyć na środku ciasta parówkę.
Krok 2 - paluchy foto
Posypać kukurydzą konserwową.Skleić końce ciasta.Uformować rulon.Po wierzchu posypać kminkiem.
Krok 3 - paluchy foto
Blachę posmarować tłuszczem.Przełożyć paluchy.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200*C na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

fotoviderek 08.06.2013 08:16
Świetny pomysł :)
adelajda 05.06.2013 15:21
lubię takie ciasto z parówką
ONY_za_kare 16.05.2013 19:32
smaczne i proste :)
pestka 02.05.2013 11:29
wspaniały deserek
pierniczkowo 23.04.2013 10:59
bardzo ładnie podany ten paluch, świetny pomysł:)
w mojej kuchni 20.04.2013 11:11
też takie lubię ale koniecznie barszczyk do picia
Alex_M 20.04.2013 10:25
bardzo lubie takie domowe :)
fotoviderek 20.04.2013 08:07
Rewelacyjne paluchy z wkładką :)
iwi 19.04.2013 21:53
Pora na paluchy,wyglądają smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat