Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pałki z kurczaka
1 kg -
marchew
2 -
kapusta biała
1/2 główki -
pieczarki
250 g -
cebula
1 -
kminek
1 łyżeczka -
masło
1 łyżka -
sól do smaku
-
pieprz do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pałki z kurczaka zapiekane na słodkiej kapuście.
W garnku rozgrzewam olej, dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści i obsmażam pałki z kurczaka. Pałki odkładam na talerz.
Kapustę grubo szatkuję, marchew obieram i kroję w kostkę. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki.
Cebulę obieram i kroję w piórka.
Na tłuszcz pozostały po smażeniu pałek wrzucam kolejno cebulę- chwilę podsmażam, następnie dodaję pieczarki, gdy już trochę wody odparuje dodaję marchew i kapustę.
Chwilkę obsmażam, doprawiam kminkiem oraz solą i pieprzem.
Warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego, na nich układam obsmażone mięso. Piekę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 30-35 minut.
Smacznego :)
Komentarze (3)