Pałki z kurczaka zapiekane na słodkiej kapuście.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    1 kg
  • marchew

    2
  • kapusta biała

    1/2 główki
  • pieczarki

    250 g
  • cebula

    1
  • kminek

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pałki z kurczaka myję, osuszam na papierowym ręczniku (ja ściągam skórę-nie lubię się bawić w wybieranie piór i pałek) i oprószam solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewam olej, dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści i obsmażam pałki z kurczaka. Pałki odkładam na talerz.
Kapustę grubo szatkuję, marchew obieram i kroję w kostkę. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki.
Cebulę obieram i kroję w piórka.
Na tłuszcz pozostały po smażeniu pałek wrzucam kolejno cebulę- chwilę podsmażam, następnie dodaję pieczarki, gdy już trochę wody odparuje dodaję marchew i kapustę.
Chwilkę obsmażam, doprawiam kminkiem oraz solą i pieprzem.
Warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego, na nich układam obsmażone mięso. Piekę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 30-35 minut.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 19.02.2014 18:34
Bardzo smaczna alternatywa dla kurczaczka, mniam!
Jadwiga/Jaga85 07.10.2013 21:53
Super mięsko:)
w mojej kuchni 07.10.2013 21:27
pyszności pyszne...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat