Pałki z kurczaka z teriyaki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • chili

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sos

    2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    2 łyżeczki
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • olej

    3 łyżki
  • pałki z kurczaka

    4 sztuki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pałki z kurczaka z teriyaki foto
* Użyłam 2 łyżek sosu teriyaki i 2 łyżeczek przyprawy do kurczaka po staropolsku.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego wszystkie przyprawy, musztardę, sos teriyaki i 3 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pałki z kurczaka z teriyaki foto
Marynatą dokładnie pokryć mięso i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Krok 3 - Pałki z kurczaka z teriyaki foto
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z każdej strony na oleju.
Krok 4 - Pałki z kurczaka z teriyaki foto
Do marynaty, w której mięso się marynowało,wlać 1 szklankę wody, wymieszać.
Krok 5 - Pałki z kurczaka z teriyaki foto
Wodą z marynatą zalać zrumienione mięso.
Krok 6 - Pałki z kurczaka z teriyaki foto
Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Jak mięso będzie już miękkie, odparować resztę płynu, a mięso ponownie zrumienić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
brioszka 23.04.2014 13:07
uwielbiam sos teriyaki !
Alex_M 23.04.2014 12:37
aleź apetyczny kurczaczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat