Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paella z kurczakiem i bekonem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 1/2 szklanki
udka kurczaka 2 sztuki
boczek 150 gr
marchewka 2 sztuki
groszek cukrowy 100 gr
cebula 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
pietruszka zielona
sól
pieprz
oliwa
bulion warzywny 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Paella z kurczakiem i bekonem

Kroki postępowania

1
Na łyżce oliwy podsmażamy boczek.
Krok 1 - Paella z kurczakiem i bekonem foto
2
Udka myjemy,ściągamy skórę i oddzielamy mięso od kości.Mięso kroimy w kostkę.Dodajemy do boczku i smażymy 10 minut.
Krok 2 - Paella z kurczakiem i bekonem foto
3
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Krok 3 - Paella z kurczakiem i bekonem foto
4
Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i groszek(groszek może być mrożony)Dusimy 5 minut mieszając:)W tym momencie zagotować trzy szklanki bulionu(musi być gorący)może być kostka rosołowa rozpuszczona w trzech szklankach wody.
Krok 4 - Paella z kurczakiem i bekonem foto
5
Dodajemy ryż i mieszając smażymy 2 minuty.
Krok 5 - Paella z kurczakiem i bekonem foto
6
Wszystko zalewamy gorącym bulionem,dodajemy posiekaną pietruszkę,niedużo tylko do smaku.Przykrywamy i dusimy nie mieszając na bardzo małym ogniu 20 minut.W tym czasie można jeszcze podlać odrobina wody.
Dobrze kiedy mamy dobrą patelnię teflonową lub ceramiczną żeby za bardzo się nie przypaliło.Chociaż Hiszpanie bardzo lubią paellę właśnie tą z dna patelni troszkę przypaloną.
Krok 6 - Paella z kurczakiem i bekonem foto
7
Na sam koniec dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora,nie mieszamy.Wyłączamy gaz. Przykrytą paellę pozostawiamy na 20 minut.Tak by pomidor się tylko zagrzał.
Mieszamy dopiero przed podaniem.
Krok 7 - Paella z kurczakiem i bekonem foto
8
I gotowa,fantastyczna dla tych którzy nie lubią owoców morza...chociaż i tak właśnie ta ze ''skarbami'' morza jest najlepsza:)
Krok 8 - Paella z kurczakiem i bekonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.11.2012 23:53
Twoje dania wyglądają smakowicie
wojtek5 02.11.2012 22:26
mniam
msmariusz 02.11.2012 20:49
ciekawie
Iwka 02.11.2012 20:37
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak