Pączuszki serowe

Pączuszki serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • serek waniliowy

    300 g
  • drobny cukier

    60 g
  • migdały mielone

    40 g
  • kefir

    100 ml
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jaja

    5 szt.
  • sól

    szczypta
  • olej

    do smażenia
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Cały czas ubijając dodawać kolejne składniki: drobny cukier, żółtka, kefir i serek waniliowy. Na tym etapie ciasto powinno mieć płynną konsystencję. Na stolnicę przesiać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia i migdały. Lekko przemieszać, robiąc wgłębienie po środku. Dodać płynne ciasto. Połączyć składniki. Rozwałkować na grubość około 2 cm. Wykroić krążki i od razu przekładać do rondla z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć na złoty kolor, a następnie układać na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 09.05.2015 21:01
smaczne pączki
adelajda 13.06.2012 19:06
smakowite
Małgorzata106 21.04.2012 13:42
pycha
barbara11561 20.03.2012 09:54
wspaniałe i szybkie do wykonania:)
MAR3STA 10.03.2012 17:33
z przyjemnością wypróbuję;)
Agnieszka_B 23.02.2012 15:09
Ja robiłam takie pączuszki po raz pierwszy. Są proste w przygotowaniu i pyszne - zwłaszcza po upieczeniu.
kusza23 23.02.2012 12:39
Ja robiłam wyłącznie na serkach homogenizowanych ale wiśniowych.
melonik 23.02.2012 10:50
super
Kamila/kami007 23.02.2012 10:43
fajniutkie
iziona 23.02.2012 08:28
Urocze ja też jeszcze nie robiłam muszę koniecznie spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat