Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z dynią
Jajka, żółtka, purée z dyni i cukier rozetrzeć trzepaczką w miseczce. Masło stopić i wystudzić.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże, jajka, mleko i dokładnie wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Na koniec dodajemy chłodne masło i jeszcze raz wyrabiamy aż ciasto wchłonie tłuszcz. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swą objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozciągamy albo wałkujemy ciasto na ok. 1,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki. W każdy nakładamy łyżeczkę marmolady bądź gęstego dżemu i dokładnie zlepiamy i formujemy kulkę. Odkładamy na wysypanej mąką stolnicy lub blacie zlepieniem do spodu. Przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosły. Muszą podwoić swoją wielkość.
W naczyniu rozgrzewamy smalec do temp ok. 170 stopni i smażymy pączki na złoty kolor z każdej strony. Każdy usmażony pączek odkładamy na papierową serwetką, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego!