Pączki pomarańczowe kładzione

Pączki pomarańczowe kładzione

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2,5 szkl.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • mleko

    3/4 szkl.
  • drożdże

    30 g
  • jajko

    1 szt.
  • pomarańcza

    1/2 szt.
  • masło stopione

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • kandyzowana skórka z pomarańcz

    30-50 g
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pączki pomarańczowe kładzione

Mleko podgrzewamy.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy aż się rozpuszczą.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do pracujących drożdży dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą, całe jajko, sok z pomarańczy oraz stopione i ostudzone masło.
Dokładnie mieszamy łyżką drewnianą aż składniki dobrze się połączą.
Dodajemy skórkę kandyzowaną i ponownie mieszamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W płaskim dużym garnku lub rondlu (ja użyłam głębokiej patelni) rozgrzewamy olej - wystarczy ok. 1 litra oleju.
Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki formujemy pączki, zbierając ciasto z jednej łyżki na drugą aż uzyskamy pożądany kształt - podłużne lub bardziej okrągłe dla wprawnych - co jakiś czas łyżkę zanurzamy w gorącym oleju, dzięki czemu pączki łatwiej od niej będą odchodzić.
Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

ssylwiaa 25.02.2014 12:15
tłusty czwartek tuż, tuż... ;)
Rafał10 24.02.2014 21:58
Smakowicie wygląda:)
teresa18 24.02.2014 20:49
Są na czasie
Wiesława1 24.02.2014 20:18
świetne pączusie
Lidzia 24.02.2014 19:05
Szybkie i smaczne. Najlepsze na ciepło.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat