Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka tortowa
2,5 szkl. -
cukier
1/2 szkl. -
mleko
3/4 szkl. -
drożdże
30 g -
jajko
1 szt. -
pomarańcza
1/2 szt. -
masło stopione
3 łyżki -
sól
szczypta -
kandyzowana skórka z pomarańcz
30-50 g -
olej do smażenia
-
cukier puder
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Pączki pomarańczowe kładzione
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy aż się rozpuszczą.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do pracujących drożdży dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą, całe jajko, sok z pomarańczy oraz stopione i ostudzone masło.
Dokładnie mieszamy łyżką drewnianą aż składniki dobrze się połączą.
Dodajemy skórkę kandyzowaną i ponownie mieszamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W płaskim dużym garnku lub rondlu (ja użyłam głębokiej patelni) rozgrzewamy olej - wystarczy ok. 1 litra oleju.
Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki formujemy pączki, zbierając ciasto z jednej łyżki na drugą aż uzyskamy pożądany kształt - podłużne lub bardziej okrągłe dla wprawnych - co jakiś czas łyżkę zanurzamy w gorącym oleju, dzięki czemu pączki łatwiej od niej będą odchodzić.
Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze (5)