Pączki pieczone z marmoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    370 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • masło

    170 g
  • cukier

    50 g
  • sól

    0,5 łyzeczki
  • mleko ciepłe

    100 ml
  • jajko

    3 szt

dodatkowo

  • jajko

    1 szt
  • marmolada

  • cukier puder do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki pieczone z marmoladą foto
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki,
Krok 2 - Pączki pieczone z marmoladą foto
całość zalewamy ciepłym mlekiem.
Krok 3 - Pączki pieczone z marmoladą foto
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Odstawimy do wyrośnięcia na kwadrans. Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru, sól, 3 jajka i rozczyn.
Krok 4 - Pączki pieczone z marmoladą foto
Wyrabiamy ciasto, najpierw mieszamy drewnianą łyżką potem mikserem. Dodajemy roztopione masło i miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwoijenia objętości, na ok godzinę.
Krok 5 - Pączki pieczone z marmoladą foto
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, szkloanką wycinamy kółka. Rozpłaszczamy w dłoni i na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Składamy kółko w dłoni na pół, zlepiamy brzegi, a następnie zbieramy zlepione miejsce w jednym miejscu. Taką kulkę układamy na papilotce, łączeniem do dołu. Pączki odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczmy w nim posmarowane jajkiem pączki ok 25 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 04.07.2017 12:48
mniam, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat