Pączki karnawałowe z marcepanem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • żółtko jajek

    10 sztuk
  • mąka pszenna

    1 kg
  • mleko

    200 ml
  • masło

    150 gram (rozpuszczamy)
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • ocet 10 %

    1 łyżeczka
  • alkohol

    50 ml (wódka, rum, spirytys)

zaczyn drożdżowy

  • drożdże świeże

    100 gram
  • cukier

    1 łyżka
  • mleko

    200 ml (ciepłe)
  • mąka pszenna

    1 łyżka

dodatki

  • marcepan

    250 gram
  • olej do smażenia

    2 litry
  • cukier puder

    lub lukier
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki karnawałowe z marcepanem foto
Składniki na zaczyn łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pączki karnawałowe z marcepanem foto
Cukier puder miksujemy z żółtkami do białości. Następnie dodajemy roztopione masło.
Krok 3 - Pączki karnawałowe z marcepanem foto
Do miski przesiej mąkę (pozostaw trochę do podsypywania ciasta) dodaj wyrośnięty zaczyn, masę z żółtkami, oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi na gładkie ciasto bez grudek.
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Najlepiej wstawić miskę z ciastem do drugiej miski z ciepłą wodą.
Krok 4 - Pączki karnawałowe z marcepanem foto

Ciasto najlepiej podzielić na 4 części, lekko rozwałkować i wycinać kółka za pomocą specjalnego pierścienia lub szklanki.
Krok 5 - Pączki karnawałowe z marcepanem foto
Na każdym krążku układamy kosteczkę masy marcepanowej, zlepiamy końce i formujemy kulkę.
Krok 6 - Pączki karnawałowe z marcepanem foto
Pączki odkładamy na deskę posypaną mąką i zostawiamy pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia.
Krok 7 - Pączki karnawałowe z marcepanem foto
Pączki smażymy na gorącym tłuszczu,aż nabiorą złotego koloru z każdej strony (około 3 minuty z każdej strony). Ostudzone pączki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Marta Ryżek-Kalkowska
Pozostałe białka można zamrozić i użyć w dowolnej chwili aby upiec np. ciast białkowe, lub bezę. Można również zamrozić pojedynczo i użyć do panierki przy kotletach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 04.02.2016 23:28
Bardzo wam dziękuję :)
Bernadeta1 04.02.2016 18:09
Ale te Twoje pączki smakowicie się prezentują
mikrusiak 04.02.2016 16:33
te pączusie wyglądają na naprawdę smakowite...:)
halina17 04.02.2016 15:08
Pomysłowe nadzienie pączków :)
Konczi 04.02.2016 14:48
super ... wyglądają cudnie !
Agata3 04.02.2016 12:47
przepyszne nadzienie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 04.02.2016 12:06
Dziękuję, takie nadzienie jest słodkie ,ale smaczne.
Futka 04.02.2016 11:54
Cudne i niezwykle smakowite pączusie :)
RenataZ-et 04.02.2016 11:52
bardzo apetyczne
dodi 04.02.2016 11:49
ale apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat