Pączki II

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1- 1,5 kg
  • masło roślinne lub margaryna

    25 dag
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • drożdże

    8 dag
  • rum

    2 łyżki
  • jaja

    5 sztuk
  • sól

    1 szczypta
  • smalec

    1 kg
  • cukier puder

    do posypania
  • dżem

    20-25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kolejna odsłona tegorocznych pączków. Na pewno nie ostatnia :)

Drożdże należy rozkruszyć do miski, zalać szklanką letniego( lekko ciepłego, ale nie gorącego!) mleka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce tak, żeby rozczyn \"ruszył\". Żółtka jaj i jedno całe jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roślinne roztopić. Mąkę przesiać do miski( można na stolnicę, ale w misce jest wygodniej), dodać szczyptę soli, masę jajeczno- cukrową, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto dodając w trakcie wyrabiania 2 łyżki rumu i pozostałe mleko. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni należy dodać do niego masło i dalej wyrabiać podsypując w miarę potrzeby mąką. Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść, odrywać od niego niewielkie kawałki, spłaszczać na kształt placuszków. Na każdym z nich układać po łyżeczce marmolady i zlepiać na kształt pączka. Pączki układać na wysypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić, żeby wyrosły. W garnku rozgrzać tłuszcz( ja używam smalcu) i smażyć na nim pączki układając je stroną wierzchnią( tą, która w trakcie wyrastania pączka była na górze) w tłuszczu. Po około 1- 1,5 minuty pączki można przekręcać na drugą stronę i smażyć kolejne 1- 1,5 minuty. Ja nakłuwam je długą wykałaczką, żeby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe nie \" ciągnie się\". Po wyjęciu z garnka z tłuszczem pączki układać na papierowych ręczniczkach lub serwetkach, żeby te wchłonęły nadmiar tłuszczu. Pączki można dowolnie lukrować, polewać polewą lub po posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 10.11.2013 14:40
domowe najlepsze
IKrakowianka 26.10.2013 17:46
wyglądają kusząco :-)
bercik1 07.06.2011 22:26
na pewno smakują super
mirosława4 02.02.2011 22:52
pyszne
anja3107 30.01.2011 20:26
bardzo lubię pączki
Katarzyna/kate1980 30.01.2011 13:51
super
agnieszka214 30.01.2011 06:16
uwielbiam
Iwusia 29.01.2011 21:49
Super :)
Agnieszka_B 29.01.2011 10:16
Piękne pączuszki:)
iziona 29.01.2011 07:52
Piękne,mi nigdy nie wychodzą z takim krążkiem .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat