Pączki

Pączki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • żółtka jaj

    8 sztuk
  • mleko

    500 ml
  • cukier

    20 dag
  • masło

    20 dag
  • drożdże

    10 dag
  • marmolada

    25 dag
  • spirytus

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pączki

Mąkę pszenną przesiać przez sito. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę. Drożdże wymieszać z odrobiną mleka, cukru i łyżką mąki pszennej, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać cukier z żółtkami, masło, zapach i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie odrywać małe kawałki, formować placuszki, nakładać na nie po łyżeczce marmolady i formować pączki. Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu ze spirytusem. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

IKrakowianka 07.01.2013 22:25
najlepsze - domowe :)
Barbara55 19.04.2011 15:53
super!!!
rakow2
rakow2 03.01.2011 15:50
pączki domowe lepsze niż sklepowe
Buczo007 10.10.2010 20:03
DOMOWE Są Najlepsze :)
linka1312 01.10.2010 08:05
uwielbiam takie domowe
Krzysztof42 19.06.2010 19:42
domowe pączki to super sprawa
Bartolomeo 07.06.2010 07:13
prawie jak babcine :)
Iwusia 17.05.2010 22:30
Ale bym zjadła teraz takiego pączusia :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat