Owsianka dyniowa z syropem klonowym i granolą

Owsianka dyniowa z syropem klonowym i granolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Owsianka dyniowa z syropem klonowym i granolą, to pyszny pomysł na śniadanie. Dynia nadaje smaku i charakteru, syrop klonowy słodyczy, a granola sprawia, że owsianka jest wyjątkowo chrupka! Doskonale sprawdzi się również jako pełnowartościowa przekąska w ciągu dnia!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dynia

    1/2 sztuki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Kurkuma mielona Prymat

    do smaku
  • płatki owsiane błyskawiczne

    1 szklanka
  • mleko migdałowe

    2 szklanki
  • Przyprawa do owsianki

    1 łyżeczka
  • żurawina

    1/2 szklanki
  • syrop klonowy

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • granola

    1 szklanka
  • prażone ziarna słonecznika (niesolone)

    2 łyżki
  • prażone pestki dyni

    2 łyżki
  • orzechy piniowe

    2 łyżki
  • otręby

    2 łyżki
  • rodzynki

    2 łyżeczki
  • morele suszone

    4 sztuki
  • miodu wielokwiatowego

    3 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku
  • Imbir mielony Prymat

    do smaku
  • mięta

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Owsianka dyniowa z syropem klonowym i granolą

Sposób przygotowania:

1. Dynię układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

2. Po upieczeniu dynię miksujemy z masłem, doprawiając do smaku solą himalajską i kurkumą.    

3. W garnku gotujemy mleko migdałowe, dodajemy owsiankę, żurawinę, syrop klonowy, sok z cytryny, przyprawę do owsianki i gotujemy, cały czas mieszając .

4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy połączone wszystkie składniki granoli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut, od z czasu do czasu mieszając.

5. Do szklanych miseczek nakładamy owsiankę na górę nakładamy mus z dyni, granolę i dekorujemy świeżą miętą.

Doradca Smaku
* dynia -obrana i pokrojona na kawałki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat