Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
dynia
1/2 sztuki -
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku -
Kurkuma mielona Prymat
do smaku -
płatki owsiane błyskawiczne
1 szklanka -
mleko migdałowe
2 szklanki -
Przyprawa do owsianki
1 łyżeczka -
żurawina
1/2 szklanki -
syrop klonowy
4 łyżki -
sok z cytryny
2 łyżki -
masło
1 łyżka -
granola
1 szklanka -
prażone ziarna słonecznika (niesolone)
2 łyżki -
prażone pestki dyni
2 łyżki -
orzechy piniowe
2 łyżki -
otręby
2 łyżki -
rodzynki
2 łyżeczki -
morele suszone
4 sztuki -
miodu wielokwiatowego
3 łyżki -
Cynamon mielony Prymat
do smaku -
Imbir mielony Prymat
do smaku -
mięta
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Owsianka dyniowa z syropem klonowym i granolą
Sposób przygotowania:
1. Dynię układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
2. Po upieczeniu dynię miksujemy z masłem, doprawiając do smaku solą himalajską i kurkumą.
3. W garnku gotujemy mleko migdałowe, dodajemy owsiankę, żurawinę, syrop klonowy, sok z cytryny, przyprawę do owsianki i gotujemy, cały czas mieszając .
4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy połączone wszystkie składniki granoli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut, od z czasu do czasu mieszając.
5. Do szklanych miseczek nakładamy owsiankę na górę nakładamy mus z dyni, granolę i dekorujemy świeżą miętą.
* dynia -obrana i pokrojona na kawałki![]()
Komentarze (0)