Przepis i sposób przygotowania na: Owsiane ciasteczka z rodzynkami i żurawiną
Następnie dodajemy całe jajo. Jak się dokładnie rozetrze wsypujemy partiami mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy sól. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą wsypujemy płatki owsiane i bakalie (ja daję po połowie rodzynki i żurawinę, jeśli rodzynki są zbyt duże rozdrabniam je siekając nożem).
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nabieramy ciasto i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciasto jest bardzo lepkie, należy dłonie zwilżać zimną woda. Można też masę owsianą bezpośrednio wykładać łyżką na blachę formując ciasteczka, pomiędzy którymi zostawiamy 3-4 cm przestrzeń - podczas pieczenia troszkę rozpływają się.
Ciastka pieczemy przez 20-25 min w 150 st. C.
Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce aż wystygną.
Smacznego :)