Owsiane ciasteczka z rodzynkami i żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna Bielska

    15 dag
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • jajo

    1 szt
  • mąka

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • płatki owsiane

    1 czubata szkl
  • bakalie

    1/2 szkl
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolitą, puszysta masę.
Następnie dodajemy całe jajo. Jak się dokładnie rozetrze wsypujemy partiami mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy sól. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą wsypujemy płatki owsiane i bakalie (ja daję po połowie rodzynki i żurawinę, jeśli rodzynki są zbyt duże rozdrabniam je siekając nożem).
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nabieramy ciasto i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciasto jest bardzo lepkie, należy dłonie zwilżać zimną woda. Można też masę owsianą bezpośrednio wykładać łyżką na blachę formując ciasteczka, pomiędzy którymi zostawiamy 3-4 cm przestrzeń - podczas pieczenia troszkę rozpływają się.

Ciastka pieczemy przez 20-25 min w 150 st. C.
Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce aż wystygną.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 29.01.2016 15:06
pyszne i zdrowe ciasteczka
Ela15 23.01.2016 07:22
pyszne ciasteczka
Katarzyna59 16.02.2014 09:49
fajne ciasteczka
Pietruszka 01.01.2014 12:29
uwielbiam takie ciasteczka
ONY_za_kare 15.12.2013 18:10
super ciasteczka!!
anemon 14.12.2013 19:52
Świetne ciasteczka, bardzo lubię ciastka w tym stylu.
Krystyna32 14.12.2013 10:36
bardzo lubię
m1monika 11.12.2013 13:59
rewelacja :-)
Motorek 10.12.2013 08:41
fajne ciasteczka
IZABELA29 06.12.2013 17:22
smaczne do pochrupania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat