Przepis i sposób przygotowania na: Owocowo - galaretowa sałatka
Zastygnięte kroimy w kostkę.
Ananasa odcedzamy z soku i kroimy na mniejsze części.
Winogrono płuczemy, osuszamy i co większe przekrawamy na połowę.
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułkę i przekrawamy na połowy.
W przeźroczystych miseczkach układamy warstwowo przygotowane składniki, począwszy od dołu: galaretka pomarańczowa, ananas, galaretka czerwona, winogrono, truskawki. Całość przykrywamy kołderką ze śmietany. Dekorujemy brzoskwinią i melisą.
Nie ma pyszniejszego deseru jak owoce połączone z galaretką. Jeśli do tego jeszcze dysponujemy bitą śmietaną do deser można nazwać „królewskim”.
W przygotowaniu tej sałatki możemy kierować się własnymi zachciankami, smakami i używać dowolnych owoców (malin, kiwi, jagody, ciemne winogrono).