Owocowe pulchne racuszki

Owocowe pulchne racuszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    40 dag
  • drożdże

    5 dag
  • mąka

    3/4 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • rum

    3 łyżki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • piwo

    1/2 szklanki
  • jajko

  • cukier

    1/2 szklanki
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzić łyżką mleka. Mąkę przesiać do miski, dodać połowę mleka, piwo, żółtko i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać pozostałe mleko i 2łyż-ki oleju. Odstawić na 2 godz. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazdanasienne.Pokroićna 1-cm krążki. Posypać połową cukru pudru, polać rumem, odstawić. Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę ostrożnie połączyć z ciastem. Olej rozgrzać wrondlu. Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć z obu stron na zloty kolor. Osuszyć. Oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat