Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe jabłuszko z budyniem
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka oraz olejek pomarańczowy, zmiksować. Na koniec dodać suche składniki wymieszać ręcznie. Piec 25 minut w 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Śliwki również obieramy i kroimy w małą kostkę. Jabłka i śliwki Przełożyć do garnka. Dodać cukier i smażyć około 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Na koniec ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i wylać na biszkopt. Schłodzić.
3. Masa budyniowa: W nie całej szklance mleka rozpuścić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć a następnie dodać partiami budyń. Zmiksować. Gotową masę wylać na jabłka.
4. Wyłożyć 2 część biszkoptu, posmarować dżemem i posypać cappucino i posypką czekoladową.