Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Owocowe jabłuszko z budyniem

5.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smacznie bo wspaniałe połączenie składników. Smak smażonego jabłka pamiętam z dzieciństwa.

Składniki:

Biszkopt:

jajko
7 szt.
cukier
1 szklanka
mąka pszenna
0.5 szklanki
budyń waniliowy
1 opakowanie
olejek pomarańczowy
2 krople
proszek do pieczenia
1.5 łyżeczki

Masa jabłkowa

jabłka
6 szt.
śliwki
6 szt.
galaretka pomarańczowa
2 opakowania
cukier
0.5 szklanki

Masa budyniowa

budyń waniliowy
2 opakowania
mleko
750 ml
cukier
0.5 szklanki
masło
1 kostka

Dodatkowo

dżem wiśniowy
200 g
cappuccino orzechowe
200 g
kolorowa posypka
150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe jabłuszko z budyniem

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka oraz olejek pomarańczowy, zmiksować. Na koniec dodać suche składniki wymieszać ręcznie. Piec 25 minut w 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół.


2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Śliwki również obieramy i kroimy w małą kostkę. Jabłka i śliwki Przełożyć do garnka. Dodać cukier i smażyć około 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Na koniec ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i wylać na biszkopt. Schłodzić.


3. Masa budyniowa: W nie całej szklance mleka rozpuścić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć a następnie dodać partiami budyń. Zmiksować. Gotową masę wylać na jabłka.


4. Wyłożyć 2 część biszkoptu, posmarować dżemem i posypać cappucino i posypką czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak