Owocowe jabłuszko z budyniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smacznie bo wspaniałe połączenie składników. Smak smażonego jabłka pamiętam z dzieciństwa.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    7 szt.
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • olejek pomarańczowy

    2 krople
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki

Masa jabłkowa

  • jabłka

    6 szt.
  • śliwki

    6 szt.
  • galaretka pomarańczowa

    2 opakowania
  • cukier

    0.5 szklanki

Masa budyniowa

  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • mleko

    750 ml
  • cukier

    0.5 szklanki
  • masło

    1 kostka

Dodatkowo

  • dżem wiśniowy

    200 g
  • cappuccino orzechowe

    200 g
  • kolorowa posypka

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka oraz olejek pomarańczowy, zmiksować. Na koniec dodać suche składniki wymieszać ręcznie. Piec 25 minut w 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół.


2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Śliwki również obieramy i kroimy w małą kostkę. Jabłka i śliwki Przełożyć do garnka. Dodać cukier i smażyć około 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Na koniec ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i wylać na biszkopt. Schłodzić.


3. Masa budyniowa: W nie całej szklance mleka rozpuścić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć a następnie dodać partiami budyń. Zmiksować. Gotową masę wylać na jabłka.


4. Wyłożyć 2 część biszkoptu, posmarować dżemem i posypać cappucino i posypką czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat