Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

owocowa rozkosz

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 100 g
truskawki 6 szt
borówki 1 łyżka
cukier 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: owocowa rozkosz

Kroki postępowania

1
Temperujemy czekladę (więcej tutaj http://www.sekretyczekolady.pl/varia/dlaczego-powinnismy-temperowac-czekolade-jak-to-zrobic/) i smarujemy nią foremki, schładzamy i znów smarujemy, schładzamy.
Krok 1 - owocowa rozkosz foto
2
Truskawki i borówki rozgniatamy widelcem (jeśli chcemy mieć bardziej gładką masę - blenderem), zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż lekko zgęstnieją. Do gorących dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy.
Możemy użyć dowolnych owoców świeżych i mrożonych - te należy wcześniej rozmrozić.
Krok 2 - owocowa rozkosz foto
3
Chłodną masą wypełaniamy foremki (pozostawiając miejsce na spód), odstawiamy do zastygnięcia. Na zastygniętą masę wykładamy resztę czekolady i schładzamy.
Przepis na 12 czekoladek.
Krok 3 - owocowa rozkosz foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

-Natka- 12.02.2013 22:34
Domowe czekoladki są najlepsze, a jeszcze z takim nadzieniem to już niebo w gębie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak