Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kg
ryż ugotowany 1 paczka
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawy ulubione
kapusta biała 1 główka
przecier pomidorowy 4-5 łyżek
ketchup pikantny 2-3 łyżki

Porada

Podawać na ciepło do chleba albo z ziemniakami :)

Przepis i sposób przygotowania na: OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany w lekko osolonej wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą kapustę podzielić na liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty, na to kilka klopsów mielonych i tak na przemian kapusta i liście aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być liście kapusty). Zalać to bazą do sosu i dolać wody do garnka, aby liście kapusty były pokryte wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka (ewentualnie w razie potrzeby doprawić solą i/ lub pieprzem).
Jeśli chcemy uzyskać sos, to można go na końcu zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.08.2016 14:54
uwielbiam gołąbki w każdej postaci
Diana Rusiłowicz 19.08.2016 00:58
Ale pysznie. Zrobiłam się głodna ;)
w mojej kuchni 18.08.2016 22:56
ciekawie podane gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak