Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oszukana szarlotka z dynią i gruszką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 250 g
cukier 1 szkl
żółtko jajek 2
ugotowane żółtka 2
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól 1/5 łyżeczki

nadzienie

dynia 1 kg
gruszki 600 g
cukier brązowy 150 g
cukier waniliowy
cynamon 1-2 łyżeczki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Oszukana szarlotka z dynią i gruszką

1. Mąkę, cukier, proszek i sól przesypujemy na stolnicę.

2. Dodajemy posiekaną lub startą na tarce zimną margarynę, żółtka i śmietanę.

3. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.

4. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.

5. Ścieramy na tarce razem z dynią. Dodajemy oba cukry i prażymy na patelni.

6. Kiedy nadmiar wody odparuje doprawiamy całość cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.

7. Do przygotowanej tortownicy wkładamy 2/3 części schłodzonego ciasta.

8. Na nim rozkładamy uprażoną masę dyniowo- gruszkową.

9. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy równomiernie po powierzchni.

10. Ciasto pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 25.10.2016 21:48
Dziękuję bardzo :)
Mniam 24.10.2016 10:37
Idealne kruche ciasto wypełnione nietuzinkowym nadzieniem - super ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak