Oszukana napoleonka z herbatnikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    50 sztuk
  • mleko

    3 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka

    1 szklanka
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • polewa czekoladowa

    gotowa sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blachę o wymiarach 27 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy połowę herbatników. 2 szklanki mleka miksujemy z jajkami i mąką. 1 szklankę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy zmiksowaną masę i mieszamy do czasu, aż zgęstnieje. Gorącą masę od razu wylewamy na herbatniki. Równo rozsmarowujemy. Na wierzch układamy resztę herbatników. Polewamy gotową polewą czekoladową. Gdy napoleonka przestygnie można od razu podawać, ale lepiej się kroi, gdy ciasto wstawimy na ok. 2 godziny do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 02.03.2014 18:46
Smacznie oszukana :-)
dorotka0000025 09.01.2014 10:34
swietny pomysl
Pietruszka 15.10.2013 19:53
pyszna napoleonka
mysza75 04.09.2013 12:57
Fajne ciacho
ONY_za_kare 01.09.2013 18:44
fajny deser !
Alex_M 01.09.2013 18:36
tez czasami tak oszukuje ;) pyszne
jordi 31.08.2013 06:54
słodkie oszustwo;)
pierniczkowo 24.08.2013 09:44
gosia p. cieszę się, że smakowało :)
gosia1988 23.08.2013 20:22
Pyszne ciasto, dzieciaki już jadły chociaż było ciepłe; polecam szybko i smacznie :)
eMMe 23.08.2013 18:35
Super ciasto i do tego szybko się robi:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat