Ostry sos paprykowy do słoików

Ostry sos paprykowy do słoików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    3 kg
  • czosnek

    3 główki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    3 słoiczki
  • cukier

    500 g
  • ocet 10 %

    1 szkl
  • sól

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ostry sos paprykowy do słoików

Kroki postępowania

Krok 1 - Ostry sos paprykowy do słoików foto
Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy czosnek.
Krok 2 - Ostry sos paprykowy do słoików foto
Mielimy paprykę w maszynce razem z ostrą papryką (ostre pepperoni lub chilli) oraz czosnkiem.
Krok 3 - Ostry sos paprykowy do słoików foto
Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i sól. Gotujemy 20 min.
Krok 4 - Ostry sos paprykowy do słoików foto
Dodajemy ocet oraz koncentraty (słoiczki po 200g) mieszamy i gotujemy 15 min. Gorący sos nalewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie wymaga pasteryzowania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Wacław 18.09.2014 12:18
pycha do kanapek i sosów,moje smaki :-)
inka2012 17.09.2014 17:39
świetny pomysł! :)
Habibi 17.09.2014 10:01
ostatnio przepisy na sosy paprykowe robią karierę ;) też robię kilka różnych, ale za każdym razem staram się w nich coś zmienić - różne dodatki i przyprawy :) ładna fotka!
Barbara13 16.09.2014 23:44
super przepisik :)
kloruś 16.09.2014 20:51
świetny przepis! chętnie wypróbuję!
noninka77 16.09.2014 20:21
Robię podobny......mój mąż go uwielbia :)
Katarzyna59 16.09.2014 18:48
pyszny sos
IwonaDD 16.09.2014 18:34
wspaniały!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat