Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ostra zupa fasolowa

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fasola Jaś
250 g
fasola czerwona z puszki
1 szt
czosnek ząbki
3 szt
cebula biała
do smaku
masło
do smaku
kiełbasa śląska
100 g
bulion
500 ml
Musztarda sarepska Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
do smaku
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
oregano
do smaku
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
śmietana 12%
2 łyżki

Porada

Proponowana fasolowa to idealna, bo szybka i prosta zupka na jesienne i zimowe wieczory.

Przepis i sposób przygotowania na: Ostra zupa fasolowa

Kroki postępowania

1
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażamy na odrobinie masełka.
Ilość cebuli zależy od uznania. My preferujemy niewielką ilość.
Krok 1 - Ostra zupa fasolowa foto
2
Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Optymalna ilość kiełbaski to ok 1 parówki.
Krok 2 - Ostra zupa fasolowa foto
3
Gdy kiełbaska już się zarumieni dodajemy musztardę. Optymalna ilość do duża łyżka.
Krok 3 - Ostra zupa fasolowa foto
4
Podlewamy bulionem. Dusimy na małym ogniu.
Krok 4 - Ostra zupa fasolowa foto
5
Gdy bulion się zagotuje dodajemy pieprz i kucharka.
Krok 5 - Ostra zupa fasolowa foto
6
Dodajemy fasole. Czerwoną z puszki odsączoną z zalewy i lekko przepłukaną. Biała to tradycyjny biały jaś ugotowany na wodzie z odrobiną soli.
Krok 6 - Ostra zupa fasolowa foto
7
Doprawiamy majerankiem, oregano i papryką ostrą mieloną. Dusimy na delikatnym ogniu.
Krok 7 - Ostra zupa fasolowa foto
8
Dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietaną. Mieszamy.
Krok 8 - Ostra zupa fasolowa foto
9
Dusimy moment na delikatnym ogniu, sprawdzamy czy nie trzeba doprawić.
Krok 9 - Ostra zupa fasolowa foto
10
Smacznego :)
Krok 10 - Ostra zupa fasolowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.02.2015 10:20
pikantne smaki to moje smaki
Wacław 20.02.2015 10:06
moje smaki ,pyszna zupa !
Michał2 20.02.2015 09:43
smaczna zupa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak