Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki z karmelem mojej babci
Babciny przepis na orzeszki jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Jeśli chcesz, możesz zamiast masy karmelowej zrobić masę z mleka w proszku NADZIENIE DO ORZESZKÓW Z MLEKA W PROSZKU lub z masę z orzechów włoskich (>>> przepis).
Kroki postępowania
Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, śmietanę i siekać dalej. Na koniec dodać ocet wymieszany z sodą i wyrobić ciasto. Formować małe kulki i smażyć w takiej patelence jak na zdjęciu (można ją dostać na targowiskach lub w dużych sklepach).
Kulki wkładamy do foremki która wcześniej grzała się na rozpalonym gazie. Zamykamy formę, dociskamy i smażymy tak ok. 3 minut. Wyciągamy orzeszki.
(Najlepiej dużo wcześniej) Gotujemy karmel z mleka słodzonego. Potrwa to ok 2,5-3 godziny.
Orzeszki nadziewamy karmelem i sklejamy połówki.