Orzechowo kawowe ciasto

Orzechowo kawowe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt kakaowy

  • jajka

    8 szt
  • cukier

    8 lyzek
  • mąka pszenna

    8 lyzek
  • kakao

    4 lyzki
  • olej

    4 lyzki
  • ocet

    2 lyzki
  • proszek do pieczenia

    2 lyzki

Biszkopt orzechowy

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    2,5 lyzki
  • mąka pszenna

    1 lyzka
  • proszek do pieczenia

    0,5 lyzeczki
  • orzechy włoskie

    4 lyzki
  • bułka tarta

    4 lyzki

Masa kawowa

  • masło

    1,5 szt
  • kawa rozpuszczalna

    4 lyzki
  • wódka

    4 lyzki
  • cukier puder

    8 lyzek
  • orzechy włoskie

    4 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Dzielimy na 2 części i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w foremce 25/36. Można upiec w całości i przekroić na pół.
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i mielonymi orzechami. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
Masa kawowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Wsypujemy orzechy mielone i kawę rozpuszczalną. Miksujemy.
Przełożenie: Biszkopt kakaowy- masa kawowa- biszkopt orzechowy- masa kawowa- biszkopt kakaowy- polewa- potrzepujemy dekoracyjnie orzeszkami arachidowymi.
Zobacz film: Sałatka

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ania2610

30.06.2017 14:13
pyszne połączenie smaków

Pani Domu

30.06.2017 08:24
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat