Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt kakaowy
-
jajko
8 szt -
cukier
8 lyzek -
mąka pszenna
8 lyzek -
kakao
4 lyzki -
olej
4 lyzki -
ocet
2 lyzki -
proszek do pieczenia
2 lyzki
Biszkopt orzechowy
-
jajko
4 szt -
cukier
2,5 lyzki -
mąka pszenna
1 lyzka -
proszek do pieczenia
0,5 lyzeczki -
orzechy włoskie
4 lyzki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 lyzki
Masa kawowa
-
masło
1,5 szt -
kawa rozpuszczalna
4 lyzki -
wódka
4 lyzki -
cukier puder
8 lyzek -
orzechy włoskie
4 lyzki
Przepis i sposób przygotowania Orzechowo kawowe ciasto
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i mielonymi orzechami. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
Masa kawowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Wsypujemy orzechy mielone i kawę rozpuszczalną. Miksujemy.
Przełożenie: Biszkopt kakaowy- masa kawowa- biszkopt orzechowy- masa kawowa- biszkopt kakaowy- polewa- potrzepujemy dekoracyjnie orzeszkami arachidowymi.
Zobacz film: Sałatka
Komentarze (2)