Orzechowiec z kawą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • białko

    6 szt
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1/3 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    250 g
  • sól

    szczypta

KREM KAWOWY

  • jogurt naturalny

    400 g
  • śmietana 30%

    2 szkl
  • zaparzona mocna kawa

    1 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orzechowiec z kawą foto
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Orzechowiec z kawą foto
Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (21x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Krok 3 - Orzechowiec z kawą foto
Żelatynę namoczyć w 1/4szkl zimnego espresso, a następnie rozpuścić. Jogurt, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Wlać pozostałe espresso i dokładnie wymieszać. Ucierając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Krok 4 - Orzechowiec z kawą foto
Śmietankę kremówkę ubić i dodając porcjami wmieszać w krem kawowy.
Krok 5 - Orzechowiec z kawą foto
Kiedy zacznie tężeć wylać połowę na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim i wyłożyć resztę kremu.
Krok 6 - Orzechowiec z kawą foto
Odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto przekładałam w formie, w której wcześniej się piekło. Na wierzchu wzorek zrobiony widelcem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 07.09.2016 19:29
Zabieram ten mistrzowski przepis
KORAL 23.01.2016 22:25
To co lubię. Pycha.
ada.la 30.09.2015 12:45
ciasteczko prezentuje się znakomicie
ania2610 30.09.2015 11:43
z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Wiesława1 30.09.2015 11:07
orzechy ...hmm..to coś dla mnie
Krystyna32 30.09.2015 09:03
pyszności :)
Poison1988 30.09.2015 08:10
o rany ale świetne ciacho :) aż ślinka leci :)
Iwusia 29.09.2015 23:14
bardzo fajne ciasto
Ania84 29.09.2015 22:28
idealne :)
wwwiolka 29.09.2015 21:42
Bardzo apetycznie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat