Orzechowiec z cytrynowym gotowanym serem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka krupczatka

    750 g
  • masło lub margaryna

    190 g
  • jajko

    3 szt
  • kwaśna śmietana

    3-4 łyżki
  • miód prawdziwy

    4 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka

Na orzechowy karmel

  • orzechy włoskie

    300 g
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • masło lub margaryna

    3 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki

Na cytrynową masę serową

  • ser twarogowy

    1 kg
  • jaja

    4 szt
  • cukier puder

    2 szklanki
  • masło lub margaryna

    500 g
  • mleko

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • skórka z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Ciasto.Do miski wsypać mąkę, zimny tłuszcz, śmietanę i pozostałe składniki. Początkowo ciasto siekać, a następnie szybko zagnieść tak, aby nie rozpuścić tłuszczu. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
2.
Karmel.W rondelku rozpuścić miód z cukrem i tłuszczem, dodać pokruszone orzechy i zagotować cały czas mieszając, tak aby nie przypalić karmelu. Odstawić do ostygnięcia.
3.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Piec na papierze do pieczenia. Najlepiej rozwałkować od razu na papierze, przez folię spożywczą- ciasto nie będzie nam się kleić do wałka. Na jeden z placków wyłożyć przestygniętą (ale nie całkiem zimną) masę karmelowo-orzechową. Każdy z placków piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 10-11 minut. Placki zostawić na papierze do ostygnięcia. (Na zimno papier łatwiej odchodzi od ciasta.
4.
Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę. Margarynę lub masło rozpuścić z cukrem i przestudzić. Ser jaja, budyń, mleko i skórę z cytryny zmiksować i dodać do tłuszczu, dokładnie wymieszać i gotować bardzo często mieszając, tak aby nie przypalić sera. Wyłączyć po pojawieniu się pierwszych bąbelków na serze.
5.
W blaszce umieścić jeden placek zalać połową ciepłej masy serowej, przykryć drugim plackiem. Wylać pozostały ser, a na samy wierzchu ułożyć placek z orzechami. Ciasto przykryć folią spożywczą i obciążyć np dużą deską. Odstawić najlepiej na całą noc w zimne miejsce. Smacznego!
Joanna Kryla
Dość pracochłonne, ale pyszne ciacho nie tylko na świąteczny stół, w którym tradycyjną grysikową masę zastąpiłam gotowanym serem o cytrynowym aromacie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 03.10.2017 09:45
smaczne ciacho :)
Motorek 06.01.2017 06:27
smaczne ciasto
Wacław 04.01.2017 19:13
uwielbiam ciasta z orzechami :-)
Bernadeta1 04.01.2017 16:58
pychota takie ciasto
ben-ka 04.01.2017 11:40
Takie ciasto by mi smakowało.
Krystyna32 04.01.2017 11:32
apetyczne ciasto
Mniam 04.01.2017 11:00
O jaki dobry serniczek!
agnieszka214 04.01.2017 10:52
Wygląda apetycznie
Madzai 04.01.2017 10:49
Rewelacyjna ciasto!
olkaaa 04.01.2017 10:48
brzmi ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat