Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto
-
mąka krupczatka
750 g -
masło lub margaryna
190 g -
jajko
3 szt -
kwaśna śmietana
3-4 łyżki -
miód prawdziwy
4 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki -
cukier
1 szklanka
Na orzechowy karmel
-
orzechy włoskie
300 g -
miód prawdziwy
3 łyżki -
masło lub margaryna
3 łyżki -
cukier
1/2 szklanki
Na cytrynową masę serową
-
ser twarogowy
1 kg -
jaja
4 szt -
cukier puder
2 szklanki -
masło lub margaryna
500 g -
mleko
1 szklanka -
budyń śmietankowy
2 szt -
skórka z cytryny
Sposób przygotowania
Ciasto.Do miski wsypać mąkę, zimny tłuszcz, śmietanę i pozostałe składniki. Początkowo ciasto siekać, a następnie szybko zagnieść tak, aby nie rozpuścić tłuszczu. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
2.
Karmel.W rondelku rozpuścić miód z cukrem i tłuszczem, dodać pokruszone orzechy i zagotować cały czas mieszając, tak aby nie przypalić karmelu. Odstawić do ostygnięcia.
3.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Piec na papierze do pieczenia. Najlepiej rozwałkować od razu na papierze, przez folię spożywczą- ciasto nie będzie nam się kleić do wałka. Na jeden z placków wyłożyć przestygniętą (ale nie całkiem zimną) masę karmelowo-orzechową. Każdy z placków piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 10-11 minut. Placki zostawić na papierze do ostygnięcia. (Na zimno papier łatwiej odchodzi od ciasta.
4.
Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę. Margarynę lub masło rozpuścić z cukrem i przestudzić. Ser jaja, budyń, mleko i skórę z cytryny zmiksować i dodać do tłuszczu, dokładnie wymieszać i gotować bardzo często mieszając, tak aby nie przypalić sera. Wyłączyć po pojawieniu się pierwszych bąbelków na serze.
5.
W blaszce umieścić jeden placek zalać połową ciepłej masy serowej, przykryć drugim plackiem. Wylać pozostały ser, a na samy wierzchu ułożyć placek z orzechami. Ciasto przykryć folią spożywczą i obciążyć np dużą deską. Odstawić najlepiej na całą noc w zimne miejsce. Smacznego!
Dość pracochłonne, ale pyszne ciacho nie tylko na świąteczny stół, w którym tradycyjną grysikową masę zastąpiłam gotowanym serem o cytrynowym aromacie.![]()
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)