Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

orzechowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
cukier 2/3 szkl
masło 150 g
jajko 2 szt
miód płynny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
mleko 3,2% 3 szkl
budyń śmietankowy 2 op
cukier 5 łyżek
orzechy włoskie 250 g
masło 75 g
miód płynny 2 łyżki
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: orzechowiec

Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na około pół godziny do lodówki.
Ugotować budyń wg przepisu, ale z 3 szklankami mleka. Zostawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Zmiksować całość na pulchną masę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć do blaszki, wyrównać ( np.szklanką bez ucha ) i upiec w temp. 180°C około 10 minut. Zostawić do ostudzenia.
Masło z cukrem i miodem gotować do momentu , aż rozpuści się cukier. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilkę.
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę, wyrównać i nałożyć na nią warstwę orzechowa.Wstawić do piekarnika również na 10 minut w 180°C.
Gotowe placki przełożyć masą budyniową, górę oczywiście przykryć plackiem z orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.01.2017 19:01
uwielbiam orzechowce
Bernadeta1 02.01.2017 17:12
lubię takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak