Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe crumble z jabłkami i żurawiną.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 100 gram
orzechy włoskie 80 gram
cukier 50 gram
wanilia 1/2 sztuki
cynamon 1 łyżeczka
masło 100 gram
jabłka 5 sztuk
żurawina 100 gram
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe crumble z jabłkami i żurawiną.

Kroki postępowania

1
Orzechy zmielić - nie musi być na proszek, mogą być większe kawałki - będą później przyjemnie chrupać.
Wymieszać je z przesianą mąką, cukrem, wydrążonymi nasionami wanilii i cynamonem.
Dodać twarde masło. Palcami ugniatać wszystkie składniki aż do powstania kruszonki.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niezbyt cienkie plastry.
Krok 1 - Orzechowe crumble z jabłkami i żurawiną. foto
2
Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wymieszać z żurawiną i cynamonem. Wierzch polać sokiem z cytryny.
Na owoce pokruszyć ciasto. Piec 30-40 minut w 180 st. C. Najlepsze na ciepło z odrobią bitej śmietany.
Krok 2 - Orzechowe crumble z jabłkami i żurawiną. foto
2
Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wymieszać z żurawiną i cynamonem. Wierzch polać sokiem z cytryny.
Na owoce pokruszyć ciasto. Piec 30-40 minut w 180 st. C. Najlepsze na ciepło z odrobią bitej śmietany.
Krok 3 - Orzechowe crumble z jabłkami i żurawiną. foto
4
Na owoce pokruszyć ciasto. Piec 30-40 minut w 180 st. C. Najlepsze na ciepło z odrobią bitej śmietany.
Krok 4 - Orzechowe crumble z jabłkami i żurawiną. foto
5
Najlepsze na ciepło z odrobią bitej śmietany.
Krok 5 - Orzechowe crumble z jabłkami i żurawiną. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak