Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami

Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o średnicy 18 cm, ciasto

  • mąka orkiszowa

    150 g
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    50 g
  • ksylitol

    50 g

Masa

  • budyń śmietankowy

    1/2 opakowania
  • mleko

    250 ml
  • kasza manna

    4 łyżki (orkiszowa)
  • ksylitol

    4 łyżki
  • śmietana 18 proc

    125 ml
  • jajko

    1 sztuka

Dodatkowo

  • nektarynka

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami foto
Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami foto
Przygotować masę.
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w reszcie rozmieszać budyń.
Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i wsypać kaszę mannę.
Całość energicznie mieszając - zagotować i pozostawić do przestudzenia.
Krok 3 - Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami foto
W tym czasie nektarynki pokroić w kostkę.
Krok 4 - Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami foto
Jajko zmiksować ze śmietaną i stopniowo połączyć z masą bydyniowo-kaszową.
Na końcu wmieszać kawałki owoców.
Krok 5 - Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami foto
Zimne ciasto podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4.
Większą częścią wylepić dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
Na spodzie umieścić masę, a następnie zetrzeć pozostałą część ciasta.
Krok 6 - Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami foto
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Diana Rusiłowicz
Ciasto smakuje rewelacyjnie i łatwo pomylić je z sernikiem. Naprawdę bardzo go przypomina!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

03.09.2017 17:50
Dziękuję i polecam.

Diana Rusiłowicz

03.09.2017 17:50
Polecam, jest pyszne.

gusia1000

01.09.2017 10:43
Dobre ciasto.

bietka

30.08.2017 10:20
z chęcią spróbowałabym kawałeczek tego ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat