Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowa pizza z boczkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 2 szklanki
woda letnia 3/4 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Dodatkowo

boczek wędzony 150 gram
ser żółty 200 gram
papryka czerwona 0,5 sztuki
cebula 1 sztuka
oliwki czarne garść
ketchup pikantny

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowa pizza z boczkiem

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche drożdże, cukier, sól, olej. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąka i wałkujemy na duże koło, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy ketchupem. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy nim pizzę, boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebule kroimy w krążki, układamy z pozostałymi składnikami na pizzy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 27.01.2017 17:49
świetna pizza!
Krystyna32 27.01.2017 07:53
bardzo smaczna
justynkag 26.01.2017 23:00
Wygląda bardzo apetycznie
Renata9 26.01.2017 22:38
Bardzo smaczna pizza
Wiktoria29 26.01.2017 21:07
ślicznie wyszła, idealna
IKrakowianka 26.01.2017 20:59
wygląda idealnie!
bertpvd 26.01.2017 20:26
wspaniała pizza !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak