Orkiszowa pizza z boczkiem

Orkiszowa pizza z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka orkiszowa

    2 szklanki
  • woda letnia

    3/4 szklanki
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki

Dodatkowo

  • boczek wędzony

    150 gram
  • ser żółty

    200 gram
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwki czarne

    garść
  • ketchup pikantny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche drożdże, cukier, sól, olej. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąka i wałkujemy na duże koło, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy ketchupem. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy nim pizzę, boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebule kroimy w krążki, układamy z pozostałymi składnikami na pizzy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ania2610

27.01.2017 17:49
świetna pizza!

Krystyna32

27.01.2017 07:53
bardzo smaczna

justynkag

26.01.2017 23:00
Wygląda bardzo apetycznie

Renata9

26.01.2017 22:38
Bardzo smaczna pizza

Wiktoria29

26.01.2017 21:07
ślicznie wyszła, idealna

IKrakowianka

26.01.2017 20:59
wygląda idealnie!

bertpvd

26.01.2017 20:26
wspaniała pizza !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat