Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Nie wyobrażam sobie karnawału bez oponek. Pysznych mocno twarogowych. Jeszcze zdążycie, usmażcie koniecznie. Przepis sprawdzony wiele razy :) Polecam :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • ser biały półtłusty

    25 dag
  • cukier

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • olej

    6 łyżek
  • mleko

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • olej

    2 szklanki
  • cukier puder

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznych oponek serowych.

Krok 1 - Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem foto
Ciasto: Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Zmielony przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko, olej, sól i żółtko. Ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem foto
Wykrawanie: Tak przygotowane ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki, a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę.
Krok 3 - Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem foto
Wykrojone: Tak postępujemy do wykończenia całego ciasta.
Krok 4 - Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem foto
Smażenie: W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy oponki z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia się.
Krok 5 - Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem foto
Osączanie: Usmażone oponki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6 - Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem foto
Oprószanie: Gotowe oponki oprószamy cukrem pudrem.
Krok 7 - Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem foto
Podanie: Tak przygotowane oponki podajemy, a ja smacznego Wam życzę.
Z przepisu wyszło mi 40 sztuk oponek, ale ich ilość zależy jak grubo rozwałkujemy ciasto. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

01.03.2019 12:50
Smakowicie wyglądają : )

Bożena Matuszczyk

01.03.2019 09:12
Bardzo apetyczne i kuszące oponki.;) Ślicznie podane.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat