Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z grzybami.
1. Grzyby(u mnie podgrzybki i kilka kurek) myjemy, kroimy w paseczki.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
3. Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy nań grzyby.
4. Kiedy grzyby puszczą soki, dodajemy cebulę i czosnek.
5. Całość dusimy, aż do miękkości cebuli.
6. Jajka ubijamy ze śmietaną, musztardą(u mnie dijon) i posiekaną natką pietruszki.
7. Doprawiamy masę jajeczną solą i pieprzem. Wylewamy ją na patelnię z grzybami.
8. Smażymy omlet na małym ogniu ok. 7 minut, dopóki masa się nie zetnie.
UWAGA!! Do omletu można dodać również posiekany boczek!
Na podst. książki "Dania z grzybów. Złota kolekcja".